Monday, 2024-04-29, 5:32 AM
Welcome Guest

Welcome

[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Trackere /torrenturi » Trackere /torrenturi » Torente
Torente
paparonDate: Sunday, 2010-02-07, 4:03 PM | Message # 1
Lieutenant
Group: Administrators
Messages: 54
Reputation: 0
Status: Offline
Se pare ca lumea apreciaza munca depusa in folosul comunitatii, asa ca am sa mai scriu un mic articol despre alta problema in ziua de azi. Torentele.
"Magarii" sint reprezentati de clientii din reteaua EDonkey, EMule, ED2K, Shareaza, Overnet, si alte cateva. Ele reprezinta un stadiu mai avansat al sistemului de download torrent. Dar despre asta mai tarziu.

Sistemul Torrent asa cum il stim noi, a fost inceput de Bram Cohen, un programator american care a pus protocolul la punct pentru conventia Defcon din Las Vegas. Desi istoria lui e ceva mai lunga, nu ne intereseaza prea mult aspectul asta.

Pentru participarea la un download in reteaua Torrent, este necesar un client, unele din cele mai cunoscute fiind: BitTornado, BitLord, BitComet, Azureus.

Structura de baza a retelei Torrent este urmatoarea:
Tracker-ul: un server specializat ce urmareste fiecare pachet de download ce il are in arenda, si fiecare membru ce participa in shararea lui. Tracker-ul nu detine respectivul pachet, el decat organizeaza. Trackerii pot genera diverse erori descrise mai jos.

Seeder: Original, exista un singur seeder. O singura persoana creaza un fisier torrent pe care il inregistreaza cu un tracker. Altii copiaza fisierul torrent si se inscriu la download. In acest stadiu ei sunt leecheri. Dupa completarea downloadului, daca ei aleg sa pastreze clientul pornit, vor deveni in mod automat seederi.

Leecher: Leecher este persoana care copiaza informatie de la seeder. Asta nu inseamna ca astea sint toate atributiile lui. Un leecher care are 99% sau indiferent cat mai putin atata timp cat are un segment complet al pachetului downloadat, poate contribui, daca este necesar cu banda lui de upload celorlalti leecheri.

Caz ideal: un pachet este seeded de o singura persoana. Sunt acceptati de tracker simultan 2 leecheri. Unul va incepe downloadul cu primul segment al pachetului de download, al doilea va incepe cu ultimul pachet. Astfel, cei doi vor fi seederi unul pentru altul, punand la dispozitia celuilalt segmentele downloadate de la Seeder. Acest lucru este pur teoretic, in practica rare ori se va intampla asa ceva. De aici pornesc problemele cu viteza de download redusa.

Ce se intampla? Uite ca gasi un fisier .torrent pe net si nush ce sa fac cu el, da dupa nume, suna ca ceva ce as vrea. Fisierul .torrent contine informatia necesara pentru a incepe downloadul unui anume pachet de informatii. Cautam un client pentru reteaua torrent, il instalam, si ii dam sa se conecteze cu informatia continuta de fisierul mentionat mai sus. Clientul comunica cu tracker-ul responsabil cu acel transfer, stabileste daca transferul pachetului descris de fisierul .torrent este valabil (da ele pot expira,daca nu exista nici un seeder/leecher timp de o perioada predefinita). Daca torentul este valabil, trackerul incepe sa transfere clientului informatii referitoare la colegii de download (peers) Clientul BitTornado (eu asta folosesc, este ultra simplu si basically idiot-proof) de exemplu, permite vizualizarea tuturor ip-urilor ce participa la download/upload in orice moment, in rubrica advanced. OK, deci am inceput sa participam la download.
Probleme:
- MERGE GREEU!! DE CE? Pai pot fi o gramada de motive pentru asta. Cel mai frecvent este din cauza ca sint foarte multi leecheri, unii dintre care au latime de banda foarte mare, care folosesc toata banda de upload a seederilor..
- Am downloadat un mega, nu mai downloadeaza nimic acum, dar uploadez altora cu toata banda! WTF? Shit happens! In unele cazuri poti ajunge sa uploadezi inca o data sau de doua ori intreaga dimensiune a pachetului care vrei sa il iei, chit ca tu nu ai terminat downloadul.

Erori:
Invalid Request Type: eroare de client. Incearca iar, sau cu alt client.
Rejected by tracker: dintr-un motiv sau altul tracker-ul nu te place. Incearca sa iei fisierul .torrent de la site-ul trackerului, si sa downloadezi folosind clientul caruia ii face reclama (daca e cazul).
Cannot connect to tracker: Posibil ca trackerul sa fie offline, sau torrentul sa
fi expirat.
Missing info_hash, Missing peer_id, Missing port. Eroare de fisier .torrent. Ia altul.
Invalid numwant. Clientul a cerut mai multi oameni de la care sa downloadeze decat permite trackerul.

Cam atat despre BitTorrent.

 
Forum » Trackere /torrenturi » Trackere /torrenturi » Torente
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: